Το όνομα Πρέβεζα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1242 στο Χρονικό του Μορέως και αφορά τη κατάληψη της πόλης από το Γενοβέζικο στόλο, την οποία όμως κράτησαν μόνο για δύο μέρες και την εγκατέλειψαν περνώντας και πάλι στη δικαιοδοσία του δεσποτάτου της Ηπείρου, που διήρκεσε ως το 1358. Το όνομα Πρέβεζα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την σλαβική ρίζα ή λέξη Πρέβεζα (πέρασμα, δίοδος, περαίωσις) η οποία συμφωνεί όχι μόνο γλωσσολογικά αλλά και με την τοπογραφία της περιοχής.
Η Πρέβεζα κατελήφθη πιθανότατα από τους Τούρκους περί το 1495, όταν ανεγέρθη από τους Τούρκους το κάστρο της Πρέβεζας το οποίο και ανακαινίστηκε λίγα χρόνια αργότερα, καθώς μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα δύο ή τριών ετών ανάμεσα στα 1500-1502\3, όπου την πόλη κατέλαβαν οι Ενετοί για να την παραδώσουν με συνθήκη και πάλι στους Τούρκους. Η Τουρκική κατοχή της Πρέβεζας συνεχίστηκε χωρίς διακοπή μέχρι το 1684, όταν κατελήφθη από τον Βενετό αρχιστράτηγο Francesco Morossini. H Βενετική κατοχή κράτησε μέχρι την Πρέβεζα μέχρι το 1699 οπότε με την συνθήκη του Κάρλοβιτς, επανήλθε στην κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι το 1717 που επέστρεψε στην κυριότητα της Βενετίας μέχρι το 1797.
Κατά την διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής και μέχρι την απελευθέρωσή της την 21η Οκτωβρίου 1912 η Πρέβεζα κατελήφθη διαδοχικά από τους Τούρκους, τους Βενετούς και τους Γάλλους. Κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα περίοδο κατοχής της από τη Βενετία, η Πρέβεζα από ένα μικρό ψαροχώρι μεταμορφώθηκε σε μια σημαντική εμπορική πόλη και ο πληθυσμός της έφτασε στους 10.000 κατοίκους. Το 1797 καταλήφθηκε ξανά από τους Τούρκους μετά από αιματηρή μάχη με τα στρατεύματα του Αλή Πασά. Το γεγονός αυτό έμεινε στην ιστορία ως ο Χαλασμός της Πρέβεζας, αφού οι Τούρκοι κατέσφαξαν αδιακρίτως Γάλλους και Έλληνες και έκαψαν την πόλη. Η σημασία της πόλης αναγνωρίζονταν από την Τουρκική διοίκηση και έτσι στη συμφωνία σύστασης του ελληνικού κράτους η Τουρκία κράτησε την Πρέβεζα και το Άκτιο. Στις 5 Οκτωβρίου 1912 ξεκίνησε η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης από τον ελληνικό στρατό, στην περιοχή της Νικόπολης και κράτησε έως την 21 η Οκτωβρίου 2012, οπότε η πόλη πέρασε στην κυριαρχία του ελληνικού κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου