Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Προτάσεις της δημοτικής παράταξης "Δημόσιος Χώρος ΠΡΕΒΕΖΑ - ΛΟΥΡΟΣ - ΖΑΛΟΓΓΟ" για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας


Σε συνέχεια των διαμειφθέντων στη συνεδρίαση του παρελθόντος Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2012 έχω τη τιμή να σας υποβάλω τις κάτωθι προτάσεις για τον εμπλουτισμό του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της απελευθέρωσης της Πρέβεζας (1912-2012).

Ως κεντρική ιδέα του εορτασμού, η παράταξή μας επιλέγει την «τοπικότητα» με ό,τι εξυπακούεται ως προσέγγιση και ανάδειξη των ντόπιων, των εργαζομένων, της νεολαίας, του χώρου και του χρόνου της πόλης και της περιφέρειάς της. Αυτό συνεπάγεται την κινητοποίηση και την συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων που έχουν σχέση με την «πατρίδα» που λέγεται «Πρέβεζα». Εννοούμε τους απόδημους Πρεβεζάνους (που έφυγαν από εδώ) και τους εσωτερικούς μετανάστες (που ήρθαν εδώ) καθώς και το μεταναστευτικό στοιχείο που έχει προέλευση από το εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να γίνει αναζήτηση απογόνων της παλιάς πρεβεζάνικης εβραϊκής κοινότητας και να τους προταθεί η συμμετοχή. Θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε και μια «τουρκική» συμμετοχή αν επιχειρήσουμε αδελφοποίηση με την πόλη Γκεμλίκ, την άλλοτε ελληνικότατη Κίο, κοντά στην Προύσα, που κατά πληροφορίες μας, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, έγινε τόπος εγκατάστασης των Τούρκων της Πρέβεζας. Των «άλλων».

Για να μην αποτελέσουν οι προτάσεις και η αποδοχή τους αιτία σπατάλης σαν απλά πυροτεχνήματα που θα σβήσουν με το πέρας του εορτασμού, υποστηρίζουμε πως τα στοιχεία του εορτασμού θα πρέπει να μπορούν να αφήσουν μόνιμα αποτελέσματα στην πόλη, με αφορμή την επετειακή συγκυρία.

Προτείνουμε λοιπόν, ως δράση πολιτισμού, την εγκαθίδρυση μιας ανθρωπινότερης διαχείρισης μερικών δρόμων, αξόνων και πεζοδρόμων-πεζοδρομίων και, για παράδειγμα, έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εξωραϊσμού των χώρων των πυλωτών. Προτείνουμε επίσης ένα καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, αγάλματος για τον άνθρωπο του λιμανιού, για το λευκαδίτη καλλιεργητή, για τη συρρακιώτισσα μάνα.

Με κέντρο την ιδέα της πόλης προτείνεται να αναληφθούν δράσεις που να αποβλέπουν στην ανάδειξη, με την ευκαιρία της επετείου, χαρακτηριστικών της ζωής των πόλεων μέσα από την τέχνη. Αυτό, μάλιστα, μπορεί να γίνει σε συνεργασία και ανταλλαγές με άλλες πόλεις, από τις «νέες χώρες» που απελευθερώθηκαν πριν εκατό χρόνια.
Προτείνουμε να διοργανωθεί στην Πρέβεζα, μέσα στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας, ένα φεστιβάλ ποίησης αφιερωμένο στις πόλεις, στις μικρές πόλεις και στη ζωή σε αυτές. Οργανωτικά θα πρέπει να βασιστεί σε προσκλήσεις και επισκέψεις ποιητών που θα απαγγείλουν ποιήματά τους ή ηθοποιών. Θα πρέπει να δούμε την Πρέβεζα σαν μελλοντικό κέντρο της πολεογραφικής ποίησης (ή ποίησης της πόλης). Όπως γνωρίζουμε έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.
Προτείνουμε επίσης ένα φεστιβάλ τραγουδιού της πόλης. Τα σύγχρονα τραγούδια της νεολαίας, μας κάνουν μαθήματα αγάπης και μίσους για την πόλη. Η πρεβεζάνικη νεολαία θα κληθεί εδώ να δώσει το οργανωτικό «παρών» αντλώντας έμπνευση από το πλούσιο πολεογραφικό ρεπερτόριο που είναι γνωστό στους καλλιτέχνες. Η συνέχιση και ενίσχυση του Φεστιβάλ Τζαζ αποτελεί και αυτό μια προφανή εορταστική διάσταση.
Προτείνουμε ακόμα τη διοργάνωση διαγωνισμού θεατρικών έργων ή κάτι παρόμοιο με ανέβασμα «πολεογραφικών» έργων ή σκηνών και μάλιστα σε πολλούς οικισμούς-κοινότητες του Δήμου. Υπάρχουν πολλά θεατρικά που μπορούν να αποτελέσουν ιδέες για ερασιτεχνικά θεατρικά συγκροτήματα που θα προσκληθούν στο μέτρο της οικονομικότερης διαχείρισης της δράσης αυτής. Έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

Με εκτίμηση

Γιάννης Ρέντζος
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: