Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Προτάσεις Περιηγητικής Λέσχης Πρέβεζας για τον Εορτασμό των 100 χρόνων απο την Απελευθέρωση της Πρέβεζας


H Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για το γεγονός της δυνατότητας υποβολής προτάσεων σε ένα τόσο σημαντικά «μοναδικό» γεγονός όσο είναι η συμπλήρωση των 100 πρώτων χρόνων της ουσιαστικά «Ελεύθερης» Πρέβεζας.
Μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια διαδραματίστηκαν αρκετά σημαντικά γεγονότα μέσα στα οποία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο και η Περιηγητική και οι άνθρωποι γύρω από αυτήν. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύουμε πως το νόημα των εορτασμών θα πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, να αξιοποιεί και να απευθύνεται στον πολίτη αυτής της πόλης από όπου και αν προέρχεται αυτός, και να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας μας μέσα στα απόμενα 100 χρόνια.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την γνώση της ιστορίας μας διότι χωρίς το παρελθόν δεν υπάρχει συνέχεια και μέλλον , και μέσα από αφομοίωση και κατανόηση των ιδιαίτερων κοινωνικών , οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών αυτής της πόλης.

Προτείνουμε συγκεκριμένα άμεση και ενεργή εμπλοκή της μαθητικής κοινότητας όλων των βαθμίδων σε δράσεις ανάδειξης, αξιοποίησης , αλλά και μετάδοσης γνώσης, όλων των σημαντικών γεγονότων-σταθμών αλλά και του ιστορικού μας πλούτου, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε σχολικής βαθμίδας και τις συγκεκριμένες της ιδιαιτερότητες. Ολοκλήρωση με έκθεση και παρουσίαση της δουλειά τους σε μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με συμμετοχή όλων των υπολοίπων σχολείων αλλά και όλης της πόλης. Επίσης την δημιουργία ενός οπτικού μέσου (dvd, με ντοκιμαντέρ όλου του υλικού που θα συγκεντρωθεί ) το οποίο θα διανεμηθεί σε όλες τις σχολικές βαθμίδες για το μάθημα της τοπικής ιστορίας.

Προτείνουμε επίσης για το κύριο μέρος των εορτασμών να έχει τετράμηνη διάρκεια με κορύφωση την ημέρα της απελευθέρωσης, κάθε μήνας να αποτελεί ένα  χρονολογικό διάστημα 25 ετών, και μέσα στον κάθε μήνα να γίνονται: έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, ομιλία – παρουσίαση με φωτογραφίες-βίντεο της αντίστοιχης εποχής , ανάδειξη των μνημείων της αντίστοιχης  περιόδου, καλλιτεχνικές-επιστημονικές-αθλητικές δράσεις ανάλογες επίσης της περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σε βάθος παρουσίαση της ιστορίας και όχι μια απλή και επιφανειακή αναδρομή (λόγω και της έκτασης του υλικού,) καθώς και η δυνατότητα για εμπλοκή και δραστηριοποίηση όλων των συμπολιτών μας και όλων των κοινωνικών φορέων.

Επίσης προτείνουμε την πραγματοποίηση θεματικών συνεδρίων, με απώτερο σκοπό την καθιέρωση τους ως θεσμός, ανά τετραετία, από επιστήμονες  κύρους, με σκοπό την δημιουργία ενός ρεύματος προβληματισμού, επικοινωνίας , ενημέρωσης και εξάντλησης των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ο τόπος μας σε όλα τα επίπεδα.

Καθιέρωση – ενίσχυση  του εορτασμού κάθε χρόνο και όχι μόνο φέτος με εμπλουτισμό των συνηθισμένων εκδηλώσεων (δοξολογία και κατάθεση στεφάνων), με συμμετοχή όλης της μαθητικής κοινότητας, καθιέρωση συμμετοχής όλων των σχολείων και φορέων, και διενέργια πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κεντρικό σημείο της πόλης ώστε να αποδίδεται η αξία του γεγονότος αλλά και να προσελκύουμε επισκέπτες από όμορους νομούς της περιοχή μας.Ο  Πρόεδρος

Ευάγγελος Συγκούνας
Η  Γραμματέας

Αλίκη Παπουτσή

Δεν υπάρχουν σχόλια: